Behaglig brasvärme i gamla prästgården

En eldstad på ovanvåningen var bland det första Ida Hammarström och Carl-Johan Hallengren önskade sig när de flyttade in i den gamla prästgården i Ramdala. Täljstenskaminen Contura 560T motsvarade deras högt ställda krav på estetik, kvalitet och verkningsgrad.

Kaminen ger huset en härlig atmosfär

Dimman ligger tät över ängen intill den gamla prästgården med anor från 1700-talet. Löven börjar skifta i gult och de varma sommardagarna i juli är ett minne blott. Nu är luften fuktig och kall, men även denna årstid har sin tjusning tycker Ida Hammarström och Carl-Johan Hallengren, båda 28 år, när de myser i tv-soffan tillsammans med dottern Alva, ett och ett halvt år – ett riktigt yrväder.

 

Carl-Johan laddar täljstenskaminen, en Contura 560T (har ersats av 556T), som står i ena hörnet av rummet med några nya björkklabbar och snart flammar det behagligt innanför glasluckan.

Upptändning av kamin och matlagning


-Vi bodde tidigare i Kalmar och letade efter ett gammalt stort hus med charm och historia, gärna ute på landet. När vi såg annonsen så kände vi direkt att det här var vad vi ville ha. Fast viss känns elva rum och 350 m2 boyta lite väl stort, men vi blir nog fler i familjen, skrattar de.


Sätter in gamla fönster

Ida och Carl-Johan tillhör den yngre generation som har stort intresse för heminredning och de vill behålla prästgårdens ursprungliga charm, men samtidigt blanda upp med modern stil, utan att det ena förtar det andra. Carl-Johan visar det stora vardagsrummet på bottenvåningen där han håller på att byta fönster.

 

- De som satt här hade för modern framtoning för att harmoniera exteriören på huset, så jag har låtit tillverka fönster i gammal stil, säger han.

 

Han renoverar det mesta själv och tycker det är en bra motvikt till arbetet som konstruktör på automationsföretaget Motoman Robotics i Torsås. Ida arbetar som sjuksköterska.

 

Spännande kontraster

Köket domineras mer av modern design med släta ytor, strikta linjer och metalliska material som aluminium. Blandningen av det ursprungliga och det nya ger huset spännande kontraster när man går från ett rum till ett annat.

 

En självklarhet när de började planera för möbleringen av ovanvåningen var att där skulle finnas en eldstad, murstocken fanns redan.

 

- Vi bestämde oss för att en kamin var det som passade bäst. Dels för mysfaktorn och dels för att den ger snabb värme direkt i rummet. När det är kallt ute och vi har 20 grader i övriga huset, ville vi ha några grader varmare i rummet där vi tittar på teve så att vi skulle slippa sitta påpälsade.

 

Mysig kamin sprider glädje

Många plusfaktorer med Conturas kaminer

De tittade på olika produkter och gjorde noggranna analyser.

 

- Contura 560T var en lagom stor täljstenskamin för rummet som vi direkt fann estetiskt tilltalande. Täljsten och kaminens effektivitet var andra plusfaktorer. Och vi ångrar inte vårt val.

 

Kaminen är enkel att tända upp och de 4 m3 ved som Carl-Johan köpte efter installationen varar ännu…

 

 

Beställ en samlingsbroschyr från Contura