Myskunskap med Contura

Tänk vilken skillnad en kamin gör. Hur mycket bättre en kopp te, stunden med familjen eller en god bok blir i skenet från en brasa. En kamin från Contura ger lugn, inspiration och trygghet. Den bjuder in till samvaro mellan människor. Den ger dig en speciell känsla. I Sverige har vi en alldeles speciell relation till den känslan – vi kallar den ”mys”. På Contura har vi ökat mysfaktorn i människors liv i över 50 år. Vi vill dela med oss av våra kunskaper, för vi tror att alla mår bättre av att koppla av mer i vardagen.

Börja dagen med en härlig frukost


Dagens första mål sätter tonen för dagen. En god och näringsrik frukost ger energi och framför allt ett tillfälle att umgås med de du tycker om. Även om du har bråttom på morgonen finns det många sätt att på ett snabbt och fantasifullt sätt variera vad du äter. Här får du några tips av oss!

Börja dagen med härliga frukost-kakor Trendigt, smidigt och gott. Overnight oats är en kall gröt som är enkel att göra och kan varieras till det oändliga. Mandelsmör innehåller mer protein och nyttigt fleromättat fett än vanligt smör eller margarin.

 

 

 

Torr ved till vintern

Fuktig ved brinner sämre, avger mindre värme och ger större miljöbelastning. Ved som eldas ska helst inte innehålla mer än 20% vatten. Därför är det viktigt att torka den rätt! Många har ved under presenning. Detta gör dock att fukt inte avdunstar – luftcirkulation är viktigt. Och kom ihåg att ved oftast behöver torka i minst två år.

Vedvård - Torr ved till vintern

 

 

Inget mys utan svenskt fika

En kopp kaffe med någon form av kaffebröd – en central del av den svenska myskulturen. Visste du att vi svenskar sammanlagt ägnar ca 10 hela dygn per år på att fika? Den genomsnittliga fikastunden varar 24 minuter på fritiden, och 14 minuter om den sker på jobbet. Och vi älskar kaffe – i medel dricker vi över 3 koppar per dag.

 

Men varifrån kommer ordet? Trots att fikakulturen är så stark, finns det oklarheter kring var ordet ”fika” egentligen kommer ifrån. Språkvetare har olika teorier. En är att ordet kommer från slangspråket på fängelset Långholmen under 1900-talets början, där ”kaffe” eller ”kaffi” gjordes om till just ”fika”. En annan teori är att personer som arbetade med skinnberedning hade ett eget hemligt språk, kallat skinnamål, där ”kaffä” på ett liknande sätt vändes ut och in till att bli ”fäka” eller ”fika”.

 

Baka snabbaste muggkakan | Här är receptet

Laga snabbaste muggkakan

Det behöver inte ta lång tid att få fram gott fika. Muggkladdkaka är härligt att njuta av både för egentid och familjemyset.

 • 1 msk smält smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 2 msk strösocker
 • 1 msk kakao
 • 2 msk mjölk
 • 1/2 tsk vaniljsocker
 • 1/2 tsk bakpulver
 • En nypa salt

Blanda smeten och häll i en mugg som rymmer minst 2dl. Grädda i micron på full effekt i ca 1 minut. Klart!

 

 

Tillbehör som förhöjer brasupplevelsen

 

Tillbehör som förhöjer upplevelsen av braskaminen

 1. Med en Contura monterad på en vridplatta syns elden överallt och du kan rikta värmen dit du befinner dig.

 2. En kokplatta på kaminen lagrar värme effektivt och gör att du kan hålla te och kaffe varmt under lång tid.

 3. Ett golvskydd är både praktiskt och snyggt. Finns i svarteller grålackerad plåt och i härdat, genomskinligt glas.