Divider

Spar pengar och miljö med modern kamin

Vinter, mörker, kyla – och mys vid brasan. Genom att byta ut den gamla kaminen mot en ny går det att spara både pengar, miljö och hälsa. – Få saker går upp mot att mysa framför brasan under vår kalla årstid. Ännu mysigare blir det om man eldar i en modern kamin som ger en koldioxidneutral värme, säger Catharina Björkman, Marketing Communication Manager på Contura.

Modern kamin ger koldioxidneutral värme

En miljon villaägare har en kamin installerad i sitt hem, många av dem är av äldre modell. Utvecklingen av kaminer har varit enorm de senaste åren och en modern braskamin är 60 procent effektivare och har 90 procent renare förbränning än en 30 år gammal kamin. Den som byter till en modern braskamin kan spara 4 500 kronor per år och den som nyinstallerar en braskamin kan spara hela 9 000 kronor per år på minskade uppvärmningskostnader. Också miljö- och hälsovinsterna är stora.

– Moderna kaminer har oerhört mycket bättre förbränning än äldre modeller. Med ny teknik har vi kommit närmare fullständig förbränning som förutom värme bara ger koldioxid, vattenånga och aska. Oavsett om huset värms upp med fjärrvärme eller egen värmeanläggning är en braskamin ett bra komplement, och dessutom en helt el-oberoende värmekälla, säger Catharina Björkman.

Förutom att hushållet spar både pengar och miljö på att byta ut sin gamla braskamin mot en ny visar moderna studier att även hälsan påverkas positivt då moderna eldstäder med låga emissionsvärden markant minskar den skadliga effekten av partiklarna i luften. En undersökning genomförd av Mäklarsamfundet i samarbete med braskamintillverkaren Contura visar dessutom att installation av en braskamin ökar värdet på en fastighet med upp till tio procent.

Tips på hur man ska elda för att spara på pengarna, miljön och hälsan:

  • Välj en modern braskamin med en verkningsgrad runt 80 procent.
  • Elda bara med torr ved.
  • Regelbunden sotning av skorstenen.
  • Elda inte hushållsavfall, plast, målat, impregnerat virke eller liknande, då bildas hälsofarliga rökgaser.
  • Välj hellre lövved, som ger mer värme än barrved. Brinner dessutom lugnare.
  • Kontrollera röken. Är den vit, nästan genomskinlig så vet du att du eldar rätt.

 

Dela sidan